mandag 30. juni 2008

Metroen - enkelt og effektiv transport i Madrid

I dag har det vært en meget varm dag i Madrid. Det har vært over 35 grader, og turen i sentrum kostet et par liter vann. Ettersom dette var første hele dag i Madrid, vil jeg gjerne skrive litt om metroen, også kalt undergrunnsbanen.


Noe av det første du bør gjøre når du ankommer Madrid, er å skaffe et bykart som også viser stasjonene til metroen. Over hele den store byen ligger det stasjoner som på gatenivå er merket med et firkantet skilt med rød ramme. Inni ramma står det enkelt og greit "metro". Biletter til metroen kan kjøpes i bilettluke eller på automater på den enkelte stasjon. Menyen på automatene kan endres til engelsk dersom du ikke er så stødig i spansk. Prisen er 1 Euro, og du kan da bytte bane uten å måtte løse ny bilett. Omlag 8 kroner er en meget hyggelig pris som kan ta deg over store avstander i Madrid.


Under gatene i madrid går et omfattende flettverk av underjordiske tuneller, men de stasjonene som ligger høyest har rulletrapper det meste av stykket opp og ned fra gatenivået. Rullestolvennlig er metroen på ingen måte. De ulike banene har ulik fargekode og hvert sitt nummer. Det er godt skiltet på vei ned til stasjonene, men det er greit å vite hvilken retning man skal før man hopper på tog med riktig fargekode og nummer. Etter et par turer innser man hvor genialt og enkelt metroen fungerer, og i tillegg tar den deg raskt frem i en stor og travel by.


Avslutningsvis kan det nevnes at du må stå til høyre i rulletrappen på vei opp fra metro-stasjonene. Hastige spanjoler spaserer raskt på venstre side, og de kommer raskt med noen sukk dersom det går for tregt.

1 kommentar:

Ståle sa...

Ja, metroen i Madrid (i likhet med mange andre storbyer) er virkelig det riktige valget for å komme seg raskt fram. Jeg valgte selv Madrid-Metroen når jeg skulle over litt lengre strekk, og sparte sånn sett både tid og stress. En av de mindre stressende undrgrunnsbanene jeg har brukt. Og så absolutt blant de billigste også.