torsdag 3. juli 2008

Prado museet i Madrid

Prado museum ligger lett tilgjengelig i Madrid, ikke langt fra andre severdigheter som Puerto de Alcada og Retiro parken. Museet inneholder en av de største kunstsamlingene i Europa der fokuset ligger på europeisk kunst fra 1100-tallet og frem til første del av 1800-tallet. Det som vises frem bygger på den tidligere spanske kongelige samlingen. Når du går inn i museet (- inngangspartiet vises på bildet over), kan du forvente en hovedvekt av malerier og skulpturkunst. Likefullt finnes det over 5000 tegninger, 2000 trykk, en god del mynter og medaljer samt god representasjon fra andre kunstformer.

Selve bygningen ble ferdigstilt i 1819. Det er kanskje litt merkelige at inngangen til museet ligger på den ene sideveggen, til tross for det staselige innganspartiet i front på bygningen (vist på bildet over).

2 kommentarer:

Ståle sa...

Hva syns du om samlingen(e) som var utstilt i Prado?
Jeg vandret der nesten en halv dag og fant mye flott. Men hovedinntrykket mitt ble dessverre "noe ensformig". Veldig mye bilder av Jesus på korset, selvhøytidelige adelige og geistlige med alvorstunge blikk, samt scener hvor mennesker er fryktelig slemme med hverandre.
Kanskje er jeg for lite av en kunstkjenner til å verdsette utstillingen i Prado?

fiskeri sa...

Gode spørsmål Ståle! Jeg kom faktisk aldri inn i museet. Var sammen med tre andre hvorav en hadde vannblemme etter traskingen, så vi måtte prioritere en sko- og sokke-butikk. Det var ikke lett å finne rundt museet, så vi spaserte vestover forbi flotte hoteller og banker og storslåtte offentlige bygg før vi kom til en butikk. Det var da sent på dag, og vi endte opp på en restaurant. Regner med at det blir flere turer til Madrid, men vet ikke om innholdet i museet er noe for meg (når jeg leser din opplevelse av det). Jeg er heller ikke noen kunstkjenner. Madrid by i seg selv er jo utsmykket med så mye vakker kunst og kunstneriske byggverk at man får mer enn nok av imponerende inntrykk bare av å spasere rundt i byen.