torsdag 10. juli 2008

Matador-flause

Noen av dem som besøker Spania ønsker å få med seg den tradisjonelle og omstridte tyrefektingen. Utfallet er gitt på forhånd selv om det hender at matadoren får gjennomgå før oksen trekker sitt siste åndedrag. Skader på matadorer forekommer, men en åpenbar flause kan gjøre like stor skade på en matadors stolthet. Dagbladet skriver i dag at matadoren Sebastian Castella opplevde nettopp dette under San Fermin-festivalen.

Matadoren fikk et ublidt møte med motstanderen. Sammenstøtet hadde ført til at matadoren fikk drakten revet opp på et noe intimt sted. Dermed ble "stellet" hengende ut av drakten; godt synlig for de tusener av tilskuerne. Oksen gikk hardt til verks på matadoren, og mange vil kanskje si at matadoren fikk som fortjent.

Tyrefekting er like mye dyreplageri som det er tradisjon og kultur, og Spania møter stor internasjonal motstand mot denne form for underholdning. Uansett hvordan det går med matadorene, møter oksen sin skjebne på arenaen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Denne grusomme tradisjonen burde vært forbudt for lengst. Det er ikke et sivilisert land verdig. Ja, matadoren fikk som fortjent.

Anonym sa...

Dette er en viktig del av spanias historie og kultur. Okser blir slaktet til slutt uansett. Mange land har sånne former for tradisjon som ikke alle andre land liker.

Anonym sa...

Viktig kultur? VIKTIG?
Tror du på julenissen også?

Les dette:
http://www.dyrebeskyttelsen.no/faktaark/faktaark_tyrefekting.shtml

Anonym sa...

Spania torturerer dyr!
Spania tillater fortsatt tyrefekting, eksempelvis i Pamplona under San Fermin.

Tyrefekting er systematisert tortur av dyr, alltid med dødelig utfall.

I Pamplona løpes oksene opp til arenaen klokken 8 om morgenen, der venter de til kl 18 om kvelden.

Nå skal de drepes, det foregår slik:

Oksen slippes inn på arenaen.

Oksens øyne er tilsmurt med vazelin (slik at den har smerter og ikke ser særlig godt).

Endetarmen er fylt med et stoff som tetter tarmåpningen slik at det ikke skal komme avføring ut mens den dør.

Den første helten som kommer inn på arenaen rir på en hest.

Han kalles “Picador”. Hesten til Picadoren er polstret fordi at den skal stanges av oksen 1, 2 eller 3 ganger.

Picadorens oppgave er å “åpne oksen”.

Hensikten er dredelt.

1) Han skal rive av nakkemuskelen på oksen. Dette gjør han med en lang lanse. Han rir bort og står sidelengs foran oksen (oksen står rolig – den forstår jo ikke hva som skal skje). Picadoren stikker lansen ned i nakkemuskelen på oksen, smerten får oksen til å stange/løfte den pansrede hesten – dermed slites nakkemuskelen. Picadoren kan gi inntil tre behandlinger…

2) Oksen klarer ikke lenger å løfte hodet ordentlig og er lettere å treffe med sverdet som etterhvert skal drepe den.

3) Oksen er påført en voldsom blødning. Blodtapet utmatter oksen slik at den i mindre grad er farlig for heltene som kommer senere.

http://en.wikipedia.org/wiki/Picadorhttp://no.wikipedia.org/wiki/Tyrefekting

Når oksen er åpnet starter en tyve minutters avliving, selv om den etterhvert vil dø av blodtapet uansett.

Nå kommer andre runde med helter, de kalles Bandarillos. Det tre av de… Hver har to små spyd som skal stikkes (og bli hengende) i oksens skuldre. Hensikten er å utmatte oksen slik at den er minst mulig farlig for matadoren.

Matadoren den siste helten som kommer inn på arenaen.Han skal stikke et sverd gjennom hullet som picadoren laget, dette vil drepe oksen. I de tilfellene han treffer.

Dette skjer etter tyve minutter og oksen er nå så sliten, plaget og tom for blod at den knapt beveger seg. Veldig heltaktig… Seks okser dør på denne måten hver kveld under san fermin festivalen.

Sadismen foregår mens titusener ser på, drikker seg fulle og spiser matpakke etter tredje okse. __________________________________

Jeg synes tyrefekting bør stoppes.

http://no.wikipedia.org/wiki/Tyrefekting

Anonym sa...

Kommentaren over her er det verste jeg noen gang har lest, visste ikke at det var så ille.
Jeg synes det er dårlig av dagbladet.no og ha denne artikkelen på sidene sine. Som om vi liksom skal synes synd på matadoren. FY !

fiskeri sa...

Trist at du ikke likte kommentarene. Fint at dermed tok deg tid til å bidra med å heve kvaliteten.

Anonym sa...

Trist at jeg ikke likte kommentaren ? Du synes kanskje at den var hyggelig å lese du da eller ?

fiskeri sa...

Når du klager på kommentarene som "de verste du har lest", så lurer jeg jo på om du mener det er noe galt med kommentarene??? Selv synes jeg det kom flere gode innspill som satt fokus på tyrefekting; også sett fra oksens synspunkt. Mener du imidlertid at det var grusomme fakta som kom frem, så forstår jeg hva du mener.

Anonym sa...

Jeg har aldri besøkt en tyrefekterarena. Klarer ikke å finne noen form for glede i denne typen "underholdning". Selv syns jeg dette er dyreplageri. Samtidig skalvi nordmenn ikke dømme andre lands tradisjoner for hardt. Vi har også plaget dyr på det mest usmakelige opp gjennom vår historie. Hvalfangst er ett eksempel. Vi unnskylder dette gjerne med at det er tradisjon eller en lovlig måte å brødfø seg selv på. Hvis jeg har hørt rett, tar det en hval minst en halv time å dø av de skadene som den blir påført under hvalfangst. Dette forsvarer selvsagt ikke tyrefekting moralsk, men det bidrar til å forklare rammene rundt. Husker selv tiden etter at Norge gjenopptok hvalfangsten. Da latterliggjorde media og folk flest reaksjonene fra andre land. Slik antar jeg at spanjolene reagerer på vår indignasjon i forhold til det de ser på som en flott tradisjon.
Forøvrig syns jeg det er ganske sterkt å lese såpass krasse uttalelser som i kommentarene på dette innlegget. Særlig med tanke på at de som uttaler seg friskest gjør det anonymt. jeg vil oppfordre dere til å stå for det dere skriver - og kommentere med navn. Det er et par hakk mer renhårig.
Takk til Fiskeri for et godt innlegg og en saklig tone i kommentarene.