tirsdag 1. juli 2008

Plaza Mayor i Madrid


Når man først besøker Madrid, kommer man ikke bort fra et besøk på Plaza Major. Det rektangulære anlegget ble bygget på første del av 1600-tallet, og skulle være en fredelig plass i en stadig travligere by. Plassen og bygningsmassen slik den fremstår i dag, stammer fra en omfattende renovering i 1790 etter flere branner.


Selve plassen er 129 x 94 meter, så det er god plass å boltre seg på. Det er flere innganger, og alle er brede og høye med buet overbygg. Midt på dagen om sommeren, foretrekker de fleste å gå og oppholde seg under overbygget langs sidene. Det er også en restaurant i en av innerhjørnene samt en rekke butikker innenfor søylene. Kunst og kultur står sentralt for det som skjer på Plaza Major, og på bildet under ser du portrett-tegnere og andre bildekunstnere som jobber i skyggen mellom søylene på Plaza Major.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På mine vandringer i Madrid var det nesten umulig å ikke ende opp på Plaza Mayor en eller annen gang. Folkelivet på plassen er fascinerende. Alt fra små barn som stabber seg fram som best de kan via ungdommer i heftige omfavnelser til gamle menn og damer i samme fart som småbarna. Mye lek og underholdning, dyr og passelig god mat og et sydende folkeliv. Jeg ble ikke lei av Plaza Mayor. Selv om det er en "turistfelle" syns jeg plassen har så mye liv og røre som er helt uavhengig av turistene. Også så vakker som den er!

fiskeri sa...

Ja Ståle, en meget vakker og imponerende plass. Det var 35 varmegrader da jeg var der, og nesten ingen gikk ut på selve plassen. De aller fleste holdt seg i skyggen (forståelig nok).